Blog

Extra sok vitamin fogyott idén tavasszal a koronavírus miatt

2020.08.24 18:13
Extra sok vitamin fogyott idén tavasszal a koronavírus miatt

Az emberek sokkal több vitamint fogyasztottak az elmúlt félévben, derül ki a Financial Times friss cikkéből. Persze ez nem meglepő egy világjárvány idején, annak ellenére, hogy tudjuk, önmagukban ezek sem nyújtanak biztos védelmet.

Extra vitaminfogyasztás a koronavírus időszakában

Idén tavasszal rekord mennyiségű étrend-kiegészítő fogyott a három nagy multinacionális cég (a Nestlé, a Procter & Gamble és a Reckitt Benckiser) adatai alapján. Az Egyesült Államokban például csak júniusban közel 17 százalékkal több étrend-kiegészítőt vásároltak a fogyasztók, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, annak ellenére, hogy a nyári hónapokban mindig kevesebb vitaminkészítmény szokott fogyni. Márciusban, a COVID-19 berobbanásának idején 51 százalékkal több étrend-kiegészítőt vásároltak az amerikaiak, ami egészen elképesztő ugrás!
Az Egyesült Királyságban is rekordévről számoltak be a piackutatók, ott ugyanis a lakosság fele vásárolt valamilyen étrend-kiegészítőt az elmúlt időszakban.

Egészségtudatosabb generáció

A számokból egyértelműen látszik, hogy az emberek jó része igyekszik mindent megtenni azért, hogy az immunrendszerét felturbózza és felkészültebben várja a koronavírus újabb ütemét.

A változás azonban már a járvány előtt elkezdődött” - mondta Warren Ackerman, a Barclays elemzője. „A Z-generáció sokkal jobban törődik az egészségével, ezt közvetíti az Instagram világa is... A szüleikkel ellentétben ők már kevesebb alkoholt fogyasztanak, kevesebbet dohányoznak, többet edzenek és úgy általában jobban odafigyelnek magukra. A járvány most ugyan felgyorsította ezt a folyamatot, de azért azt gondoljuk, hogy a megváltozott szokások egy része utána is megmarad majd.” - vélekedik Warren Ackerman.

Megelőzhető a koronavírus, ha elég vitamint fogyasztunk?

Ilyen állítás soha nem hangzott el, sőt, az Amerikai Járványügyi Hivatal kifejezetten fel is hívta az emberek figyelmét, hogy „az étrend-kiegészítők fogyasztásával sem megelőzni, sem kezelni nem lehet a COVID-19 vírust”, ugyanakkor hozzátették, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása, mint például a C-vitamin, a D-vitamin vagy a cink, felvértezheti a szervezetet a vírusokkal szemben.

Az Egyesült Királyság kormánya kifejezetten javasolta is az ország lakosságának, hogy a járványidőszakban fogyasszanak naponta D-vitamint étrend-kiegészítő formájában.

Nem könnyű tehát eligazodni a hivatalos ajánlások között sem, egy azonban biztos, csak nyerhetünk vele, ha az immunrendszerünk megfelelő állapotban van!



Forrás: www.ft.com, Judith Ewans cikke nyomán