Blog

Mire jó a gyömbér és hogyan érdemes fogyasztani?

2020.10.29 23:32
Mire jó a gyömbér és hogyan érdemes fogyasztani?

Hogyan érdemes fogyasztani a gyömbért, ha nem igazán bírod az ízét? Vajon miért keverik össze annyian a gyömbért és a ginzenget? És egyáltalán miért érdemes gyömbért enni?

Ha a gyömbérről eddig csak a mézeskalács illata és az üdítőital ugrott be, akkor itt az idő közelebbről is megismerkedni vele!

Mire jó a gyömbér?

Tudtad, hogy a gyömbért évezredek óta fogyasztják gyógyító ereje miatt? Szinte felsorolni is nehéz, hogy mennyi jótékony hatása van! Szószerint tetőtől talpig, ugyanis a hajápolásban is előszeretettel használják, de még gyömbéres lábfürdőt is lehet készíteni belőle megfázás esetén!

Enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit
Enyhíti a hányingert
Csökkenti a menstruációs fájdalmat, ha a menzesz alatt fogyasztod
Baktérium és vírusölő hatású
Csökkenti az ízületi fájdalmat
Jótékony hatással van a koleszterinszintre

Hogyan érdemes fogyasztani a gyömbért?

A legtöbben a gyömbérrel ázsiai ételekben találkoznak, esetleg kekszekben, süteményekben vagy teában. Természetesen úgy a leghatékonyabb fogyasztani, ha mi magunk reszeljük le frissen és így ízesítjük vele az ételeinket vagy egyszerűen csak felaprítjuk, nyakon öntjük forró vízzel és teaként isszuk.

Igen ám, de a gyömbér csíp és meglehetősen intenzív az illata, ezért csínján kell bánni vele, így pedig nem biztos, hogy elegendő mennyiségben kerül be a szervezetedbe. Ha azonban szereted, bátran dobj fel vele egy téli édeskrumpli- vagy sütőtökkrémlevest, fűszerezd vele az almáspitédet vagy főzd bele egy finom chai latte-ba!

Azoknak pedig, akik nem igazán kedvelik a gyömbér ízét, javasoljuk, hogy étrend-kiegészítő formájában fogyasszák. A Swedish Nutra Ginseng Energy itala például nagy mennyiségű gyömbér- és ginzengkivonatot tartalmaz, melyet elfogyasztva egy pillanat alatt természetes módon erősíthetjük a szervezetünket!

Mi a különbség a gyömbér és a ginzeng között?

Sokan összekeverik egymással a gyömbért és a ginzenget, pedig két egészen másfajta növényről van szó, noha gyakran szerepelnek egymás mellett. Külsőre nagyon is különböznek egymástól, viszont mindkettő gyökere jótékony hatással van a szervezetünkre.

A hasonlóságok azonban ezzel nagyjából véget is érnek. Amíg ugyanis a gyömbér vasban, cinkben, és B-vitaminokban bővelkedik, valamint vírusölő és antibakteriális hatású, addig a ginzeng egyszerre erősíti az immunrendszert, miközben javítja a fizikai és szellemi teljesítményt.